Artikel De Standaard professionele stylisten

Stijladvies

Het innerlijke telt, maar een goede eerste indruk helpt u al een heel eind verder. U droomt al jaren van professioneel advies: staat u nu wel of niet met felle kleuren? Toont die broek uw ware ik? Wat is de juiste outfit voor een sollicitatie? Maar u bent ­Beyoncé niet en voor een televisieprogramma met Jani Kazaltzis durft u zich niet in te schrijven. Waar vindt een gewone sterveling een goede stilist? En wat kost dat?

Waar & hoe?

Stilisten zijn overal. Online is er geen ontsnappen aan de agressieve campagne voor Zalando’s personal-shoppingdienst ­Zalon, steeds meer kledingketens pakken uit met personal shoppers in de winkel en liefhebbers van amateuristische websites halen hun hart op bij het aanbod van zelf­verklaarde ‘imago- en kleurconsulenten’. Maar daarmee bent u nog niet geholpen. U wilt liever geen stilist die er belang bij heeft dat u bepaalde kleren koopt – straks praten ze u nog een driekwartbroek aan – dus we beperken ons tot zelfstandige (lees: ­ongebonden) stilisten. ‘Een goede stilist vergeet zijn of haar ­eigen smaak en kijkt naar de mens die voor hem of haar staat’, zegt ­modegoeroe en stiliste van ­
De Standaard Magazine
, Linda Van Waesberge. ‘Mijn tip? Zoek in Belgische magazines naar een fotoreportage die jou aanspreekt en kijk wie verantwoordelijk is voor de styling. Vervolgens tik je die naam gewoon in op Google.’

Wat?

We contacteren vier uiteenlopende stilisten met een al even uiteenlopend cliënteel. ‘Ik sta open voor gelijk wie, maar vaak zijn het mensen die niet meer weten waar ze goed mee staan, of last hebben van – vaak onterechte – complexen over hun lichaam’, zegt Van Waesberge. Katrien Van Den Broucke (La Patka) krijgt vooral vrouwen over de vloer. ‘Van een twintiger die zich wat professioneler wil kleden voor haar eerste job, een jonge moeder die opnieuw wat tijd voor zichzelf wil maken tot een vrouw die een make-over cadeau krijgt van haar man.’ Branding- en businessstiliste Kristel Merckx richt zich specifiek op ceo’s, bestuurders en ondernemers. Yana Gaevskaya helpt vooral creatieve professionals: ‘mensen die zich sterk identificeren met hun werk, maar moeite hebben om de complexiteit ervan ook te uiten in hun eigen stijl.’ Mannen, vrouwen, groot of klein budget, één ding hebben ze gemeen: ze willen zich beter voelen. Of zoals een stilist samenvat: ‘Styling is psychologie in een luchtige verpakking’.

Professionals

Hebt u helemaal geen tijd om zelf te gaan shoppen? Is er meer in het spel dan uw smaak en ­lichaamsbouw, maar moet uw nieuwe look vooral zakelijk renderen? Dan kunt u terecht bij Kristel Merckx. ‘Ik ­betrek altijd het bedrijf bij de styling: waar staan jullie voor? Hoe ziet de huisstijl eruit? Met wie kom je in contact?’ Met een digitale vragenlijst en moodboard krijgt u bij Merckx een styling op maat van de drukke professional. Ze gaat vervolgens winkelen in uw plaats (tijdswinst!) en zorgt na de fitting voor foto’s van de uiteindelijk gekozen combinaties, gebundeld in een handig digitaal lookbook. Efficiëntie heeft wel een prijskaartje: een volledige begeleiding kost 1.500 euro (excl. btw). Omdat u in dit geval niet enkel in uzelf maar ook indirect in uw bedrijf investeert, mag u het bedrag wel inbrengen als marketingkost.