HOE KLEED JE JEZELF ALS ZAKENMAN VOOR FEESTELIJKE EVENTS?

Laat me raden. Je hebt zojuist een uitnodiging voor een feest of netwerkevent ontvangen waarin staat dat mannen hun cocktailkleding  voor de gelegenheid moeten dragen. Leuk. Gefeliciteerd. Maar wat is precies cocktail kleding voor mannen in 2019? Uitstekende vraag!

Meestal wordt u gevraagd om cocktailkleding te dragen wanneer u een bruiloft of avondfeest bijwoont. Het kan variëren van een zeer formele aangelegenheid tot iets veel relaxter en informeels. Wat de dresscode betekent en wat je moet dragen, is afhankelijk van de locatie en de gelegenheid, de uitnodiging zegt ook vaak al veel en als je de mensen goed kent die je hebben uitnodigd, weet je ook al vaak ongeveer wat de dresscode is.

 

Dresscode-definitie: wat betekent cocktailkleding?

Een uitnodiging voor een feest met  cocktailkleding voor mannen betekent meestal dat je een pak met een hemd, geklede schoenen en een stropdas of strikje moet dragen. In sommige gevallen zijn alleen een blazer en een donkere jeans acceptabel als de dresscode informeler is.

U hebt niet noodzakelijk een speciaal cocktailpak nodig. Uw gebruikelijke zakelijke pakken zijn geschikt zolang ze goed passen en in goede staat verkeren. U kunt echter investeren in een speciaal cocktailpak als u veel cocktailparty’s verwacht. In dat geval moet u op zoek naar een pak dat meer structuur heeft en dat is gemaakt met zwaardere stof om het avondfeestelement te benadrukken en het te scheiden van een dagpak.

Aanvankelijk ontstond de cocktailkleding in de jaren 1920 in de chique gemeenschap. Soms ook wel de na 5 uur kledij genoemd, veranderden mannen hun kleding van hun dagelijkse werkpak in een pre-diner kostuum te dragen tijdens een drankje met canapés (of bij sommige gelegenheden veel drankjes 🙂

In 2019 is de cocktail-look en het doel natuurlijk veranderd. De essentie van de stijl blijft echter hetzelfde: u zoekt iets om te dragen dat minder formeel is dan uw zakelijke professionele uitstraling, maar stijlvol en formeel om een feest bij te wonen. Belangrijk is dat je authentiek blijft maar uiteraard met dat tikkeltje meer want tenslotte het is een feestgelegenheid.

 

Simpel gezegd, de cocktailkleding van mannen is een dresscode die je vertelt om je voor een gelegenheid aan te kleden. Het is echter geen goed gedefinieerde dresscode. Als gevolg hiervan heb je een beetje vrijheid over hoe je deze stijl wil uitvoeren. Maar je hebt ook meer ruimte voor fouten.

Over het algemeen betekent dit dat als je wordt gevraagd om cocktailkleding te dragen, je een blazer moet aantrekken en er netjes en chic moet uitzien voor een speciale gelegenheid. De locatie en tijd van de gelegenheid bepalen hoe je je precies moet kleden.

3 Vuistregels die je beter kan volgen:

1. Is jeans oké om te dragen voor een cocktailkleding? Je kunt bij bepaalde gelegenheden jeans dragen, maar over het algemeen moet je ze vermijden. Als je het niet zeker weet, draag ze dan niet.

2. Zijn sneakers ok om te dragen voor een cocktailkleding? Hetzelfde als hierboven en waarschijnlijk in dezelfde omstandigheden. Sneakers zijn ok voor een relaxed feestje, maar mogen niet worden gedragen op een bruiloft of een serieuze gelegenheid.

3. Moet ik een pak dragen? Niet noodzakelijk, maar het is waarschijnlijk de veiligste optie om chic te blijven. Als het een bruiloft is, draag dan geen zwart pak. Als het een cocktail avondfeest is, is zwart prima.

HOE KLEED JE JEZELF VOOR EEN COCKTAIL FEEST?

Cocktail Bruiloft

Formeel cocktail event

Casual cocktail event

Als je naar een bruiloft gaat, moet je cocktailkleding elegant en eenvoudig zijn. Je wil laten zien dat je zichzelf voor de gelegenheid hebt ingespannen en dat je je gastheren respecteert. Maar je wilt geen aandacht trekken van de bruidegom.

Als je bent uitgenodigd voor een avondfeest of een stijlvol evenement, zal de locatie en het type feest je helpen beslissen wat je aan gaat doen. Een zakelijk netwerkevenement vraagt om formele cocktailkleding. Aan de andere kant zal een nieuwjaarsfeest waarschijnlijk een meer stijlvollere look zijn.

Als vuistregel moet je altijd de gelegenheid, de locatie en het tijdstip van de dag overwegen om je cocktail kleding te selecteren. Als je niet zeker weet wat de gastheer verwacht, moet je hun vragen of andere gasten vragen om faux-pas te vermijden.

Het geheim van een succesvolle cocktail outfit voor heren zit in de details. De kwaliteit van je snit en stof. De pasvorm van je shirt. De afwerking en details van je schoenen. En hoe goed je het allemaal op een aantrekkelijke manier kunt samenbrengen.

Je cocktailkleding begint met een blazer, een hemd, een stropdas en een paar geklede schoenen. Zo simpel is het.

Als je eenmaal voor de basis hebt gezorgd, kun je beginnen met het werken met accessoires om je look te voltooien: een riem, een chic horloge, een pochet en manchetknopen.

Wat draag je voor een Cocktail bruiloft?

Bruiloften zijn de meest voorkomende gelegenheden voor mannen om een cocktailkleding te dragen. Je wilt respect tonen voor de bruid en bruidegom door je te verkleden. Maar je wilt geen ongewenste aandacht van het paar trekken. Zoek voor de meeste bruiloften iets elegant en neutraal. Het kan ook zijn dat je wordt uitnodigt voor een cocktail bruiloft Bohemien style waar een heel andere outfit voor nodig is, zoals een katoenen broek met linnen hemd.

 

 

Wat draag je voor een formeel cocktail event?

Als je bent uitgenodigd voor een avondfeest of een stijlvol evenement, zal de locatie en het type feest je helpen beslissen wat je aan gaat doen. Een zakelijk netwerkevenement vraagt om formele cocktailkleding, een nieuwjaarsfeest zal waarschijnlijk een veel grovere interpretatie betekenen.

 

Wat draag je voor een casual cocktail event?

Casual zakelijke events zijn een heel andere zaak. Je kan voor een pak opteren maar met minder accessoires zoals manchetknoppen en een pochet.  Je kan ook kiezen voor een blazer met een hemd en een donkere jeans of katoenen broek.

 

Wat voor soort cocktailparty het ook is, doe nooit het volgende:

Zoals je inmiddels weet, zal de cocktail code voor mannen verschillende dingen kunnen betekenen voor verschillende gelegenheden. Dat gezegd hebbende, vier essentiële regels mogen nooit worden gebogen, tenzij expliciet anders wordt verteld door de partij host:

1. Draag geen smoking tenzij het een gala event is.
2. Draag GEEN kleding die te casual is. Chino’s, poloshirts of t-shirt mag zelfs niet als ze worden gecombineerd met een blazer.
3. Draag NOOIT vrijetijdsschoenen. De enige uitzondering zijn chique geklede sneakers als je zeker weet dat het feest heel casual zal zijn.
4. Ga NIET naar een  avondfeest ZONDER stropdas of een strikje. Je kunt het op een bepaald moment van de nacht uitdoen, maar je zou niet moeten aankomen zonder er een te dragen.

Weet je nog niet goed wat dragen mag je mij steeds vrijblijvend contacteren en ik help je met plezier verder 🙂

Your Personal Business Stylist,

Kristel Merckx