Wat draag je als ondernemer in business?

Hoe een ondernemer zich kleedt, zegt veel over hen en het perspectief dat ze hebben van hun publiek. In de loop der jaren is de media-aandacht verschoven naar wat zakelijke mensen dragen en dit heeft op zijn beurt mode en cultuur beïnvloed. Ongeacht, wat u op het werk draagt, zal bepalen hoe anderen u behandelen en zien.

In het afgelopen decennium hebben iconische ondernemers zoals Mark Zuckerberg en Steve Jobs de mode-industrie omgedraaid. Zuckerberg heeft de hoodie tot een bijna officieel uniform gemaakt voor de zakenmensen in de technische wereld. Echter draagt Mark Zuckerberg nu wel maatpakken voor  zijn nieuwe industrie in Banking . Dat betekent echter niet dat we de laatste manchetknopen en maatpakken hebben gezien. Verschillende bedrijfscontexten vragen nu een bepaald imago van de ondernemers. Welke branche je ook hebt gekozen, je aankleden voor succes is een essentiële vaardigheid die je moet koesteren.

Wat uw professionele afdruk ook is, zorg ervoor dat het consistent is en dat het de perceptie versterkt dat u een leider bent.

Er zijn bepaalde stijl persoonlijkheden die heel goed werken voor bepaalde industrieën en beroepen. De meest authentieke leiders in de wereld zijn consistent in wat ze elke dag dragen. Sommige staan bekend om hun elegantie,  anderen om hun creatieve uiterlijk. Het maakt niet uit welke handtekening (stijl) ze hebben gekozen, het zegt consequent iets over hen en de persoon die ze zijn – en over het sleutelwoord ze hebben gekozen.

Sleutelwoorden zijn de sleutels tot authenticiteit

Het systeem dat ik gebruik is ontwikkeld door Alyce Parsons in haar boek StyleSource; De kracht van de zeven stijlen voor dames en heren

  1. Traditional (keyword; trust)
  2. Elegant (keyword; quality)
  3. Creative (keyword; extraordinariness)
  4. Romantic (keyword; receptiveness)
  5. Dramatic (keyword; power)
  6. Alluring (keyword; glamour)
  7. Natural (keyword; comfort) 

    Hierbij geef ik je graag een aantal voorbeelden van business mensen in verschillende sectoren die authentiek zijn in hun stijl.

 

Stephan Winkelmann – PRESIDENT – LAMBORGHINI – AUTOBUSINESS

We zien hier een patroon – de meeste van de best geklede zakenmensen werken met auto’s – en Stephan Winkelmann (de president van Lamborghini) is absoluut geen uitzondering. Altijd slim, maar met een voorsprong die vaak moeilijk te vinden is in een zakelijke zin, onderscheidt Winkelman zich van een nogal bevolkte groep en doet hij dat met een serieuze stijl. Winkelmann draagt donkere of gestreepte pakken en geeft de voorkeur aan een knoopsgat met sleutelgat in zijn revers. Hij kiest normaal gesproken voor een wit overhemd en een das en wordt nooit gezien zonder een groot, gedurfd horloge.

 

Marissa Mayer – CEO  YAHOO – IT BUSINESS

 Marissa’s talent voor mode en haar voorliefde voor high-end merken, wordt deze vrouwelijke CEO nu gezien als de best geklede door velen ter wereld, dankzij haar fotoshoot met Vogue. Tijdens haar 12 jaar durende carrière bij Google slaagde de gawky tech savvy erin om de eerste vrouwelijke vicepresident te worden. (Haar kledingkeuzes gaan haar zeker mee geholpen hebben om die top te bereiken)

 

Amal Clooney – ADVOCATE

Amal Clooney heeft een persoonlijke stijl die zowel geavanceerd als speels is. Van de rechtszaal tot het rode tapijt – en elke gelegenheid er tussenin

Elon Musk – ENTREPRENEUR – AUTO BUSINESS

SpaceX en Tesla-topman Elon Musk beheerst het koppelen van een sportjas en een hemd opengelaten aan de kraag. Als hij geen pak of sportjas draagt, verschijnt hij vaak in een leren jasje, een zwart T-shirt en een designer-spijkerbroek, waarmee hij laat zien dat casual aankleden er niet voor hoeft te zorgen dat je eruitziet alsof je net uit bed bent gerold.

Mindy Grossman – CEO Weight Watchers

Toen Mindy Grossman in juli 2017 het roer van het 55 jaar oude bedrijf op zich nam, wist ze dat het merk een gezonde make-over van zichzelf nodig had. Het voelde stoffig, als het product van een vervlogen tijdperk. Dus om te beginnen, zette de CEO het op de proppen met algemene misvattingen over het programma. Nee, je hoeft het voedsel niet te kopen. U hoeft de vergaderingen niet bij te wonen. En heel kritisch: Weight Watchers is niet alleen voor vrouwelijke klanten van een bepaalde leeftijd.

Om nog verder te gaan op het verhaal van Mindy Grossman, het draait niet enkel om de inhoud maar ook om de verpakking, ik vergelijk het tijdens mijn keynotes met een pakje chips.

Ik zou jullie graag willen mee nemen naar de supermarkt bij de rayon chips, als je nu deze chips ziet, ziet er veelbelovend uit maar als je het open doet, ziet de chips er toch niet helemaal uit zoals op de verpakking. Als je nu deze chips ziet weet je automatisch dat zouten/naturel chips een rode verpakking heeft. Als ik jullie nu vraag welke kleur heeft paprika chips? Welke kleur heeft dit? Antwoord van het publiek (Rood)…. Hoe komt het dat jullie dit weten? Het is iets dat zo is ingebracht van hoe een pakje chips er zou moeten uitzien en hoe het eruit ziet. Dit is ook zo met bepaalde functies zoals een advocate, zou jij een advocate inhuren die een jeans draagt als ze een belangrijke zaak voor jou moet winnen?

Verpakking is heel belangrijk bij producten en wij zijn eigenlijk ook het product, we beslissen in 3 seconden of het product gaan kopen ja of nee. Hetzelfde zo als wij met mensen, de eerste 7 seconden als we elkaar zien beslissen we of we gaan kopen of zaken doen ja of nee.

Verpakking ziet er niet altijd uit als binnen in, de meest succesvolle verpakkingen met een goede branding is het vaak zo. Met de eerste boodschap op de verpakking wat je ziet is wat je krijgt. Maar het is niet altijd zo maar toch aanvaarden we het omdat het ons eerste beslissing was dat het er goed uitziet. Wat leren we hieruit?

Met een perfect voorkomen aan de buitenkant, mensen zijn bereid te accepteren dat het van binnen iets anders is, het omgekeerde hiermee zal veel moeilijker liggen om ze op andere gedachten te krijgen.

Wil je graag hulp met de juiste verpakking voor jou business en persoonlijkheid? Ik kan je ondersteunen in deze prachtige journey.

Your Personal Business Stylist,

Kristel Merckx