Wat draag je als spreker op het podium?

Wat draag je als je gaat spreken op het podium is een heel belangrijkere vraag;

 

Zelfs voordat u uw eerste woord zegt, zal het publiek een stil oordeel over u vellen, grotendeels gebaseerd op uw kleding, manier van kijken en lichaamshouding. Maak de juiste indruk en u krijgt het publiek vanaf het begin aan uw kant. Begrijp het niet verkeerd, hoe sterk uw toespraak ook is, uw publiek zal de hele tijd afgeleid worden door uw kleding.

Dus voordat u last krijgt van uw volgende garderobe dilemma, volgen hier enkele tips om te overwegen wat u moet dragen voor als spreker in het openbaar en wat u absoluut niet mag dragen voor uw volgende toespraak. Het is een lange lijst, maar wees niet bang. De enige regel om ze allemaal te regeren is … Wees jezelf!

 

Wanneer ik zelf ga spreken pas ik mijn outfit aan, aan mijn publiek en het bericht dat ik mee ga geven, maar toch blijf ik trouw aan mijn eigen stijl.

Een voorbeeld: Een paar maanden geleden had ik een keynote gegeven bij een sales bedrijf over ‘eerste indruk’ hier zal ik een mantelpak dragen want mijn publiek is ook in pak. Vorig jaar had ik workshops gegevens over styling bij een bouwbedrijf, waar ik meer casual/chic gekleed was. Het publiek en de boodschap was totaal verschillend waarbij ook een een andere outfit nodig was. Moest ik mijn outfits omgekeerd aangedaan hebben, had ik totaal overdressed of underdressed geweest.

Met de juiste outfit ben je vrij om je toespraak met enthousiasme en passie te geven.

De drie dingen om over na te denken

Als het gaat om het kiezen van kleding voor spreken in het openbaar, zijn er in wezen drie dingen om over na te denken:

 

1. Stijl en jij

Houd bij het kiezen van je outfit rekening met deze vuistregel: kleed je op, of iets beter, dan je publiek. In wezen moet je je bezoekers kennen. Kleed je te netjes en zul je dwaas overkomen – je zou het niet vervelend vinden om een punkrockfestival gekleed in een smoking aan te spreken. Maar als je je te nonchalant kleedt, loop je het risico dat je er amateuristisch en ongeoorloofd uitziet.

Dat gezegd hebbende, uw kleding moet trouw blijven aan uw persoonlijke merk. Een  financier profiteert van het dragen van een kwalitatief kostuum, terwijl de creatieve CEO van een startup zich meer thuis voelt in een meer trendy/creatieve outfit.

 

2. Comfort en functionaliteit

Kleed jezelf in iets dat beweging op het podium mogelijk maakt. Je wilt geen kledingstoringen ervaren en je moet comfortabel op het podium kunnen circuleren. Dus kleed je niet tot het uiterste als dat betekent dat je een dwangbuis hebt.

Zal het beweging mogelijk maken (van je armen, nek, benen, buigen, demonstreren) – Ik voel me echt bekneld met een dichtgeknoopt overhemd, dus elke kans die ik krijg, is dat ik afstand doe van mijn das en de bovenste knoop ongedaan maak. Denk dus aan de bruikbaarheid van pakken, kokerrokken, strakke tops
zweetplekken – sommige tops kunnen het zweet helemaal niet goed aan. Dus, tenzij je weet dat je zo cool bent als een komkommer, plan je voor het onvermijdelijke zweet
temperatuur van de locatie – wordt u te warm / koud
extra kleding – moet je iets meenemen in geval van problemen?
Schoenen – vooral als je staat
scheuren, vlekken, losse draden, ontbrekende knopen enz. – controleer je outfit op defecten omdat ze je anders lastig vallen

 

3. Bericht

Je hebt nagedacht over je stijl en je comfort. Maar vergeet niet dat dit uiteindelijk gaat om de indruk die u op uw publiek maakt. Dus het laatste en belangrijkste om te overwegen is welke boodschap je wilt maken met wat je draagt voor spreken in het openbaar. Wat is het onderwerp, wie is je publiek? Zijn het studenten, investeerders, salesmensen, welke sector?

Dus het laatste en belangrijkste om te overwegen is welke boodschap je wilt maken met wat je draagt voor spreken in het openbaar. We zagen een klassiek voorbeeld hiervan met Mark Zuckerberg van Facebook. Zuck is normaal gesproken een T-shirt en hoodie-man omdat het past bij zijn niet-zakelijke toegankelijke techneut-imago. Maar hij wist dat het zijn uiterlijk niet zou schaden om vragen te beantwoorden voor een boos (niet-technisch onderlegde) Amerikaans congres waar hij zich moest verantwoorden en via een pak meer respect zou tonen en ook verkrijgen.

 

Extra tips:

– Kleed jezelf niet te bloot:

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat hoe meer kleding je draagt, hoe slimmer we zullen denken dat je bent. En omgekeerd, hoe minder kleding je aan hebt, hoe dommer we over je denken. Misschien kort uit de bocht maar blijkbaar zijn wij mensen vrij eenvoudige wezens. Als je voor ons opkomt met blootliggende huid, gaan we aan je lichaam denken. Als je veel kleding draagt, gaan we nadenken over je gedachten.

Denk na over wat dit betekent als je die mouwloze jurk wil aandoen of een kortere rok voor de dames, of dat cool ogende casual T-shirt voor de heren. Het betekent dat je er minder briljant uit zult zien dan wanneer je je armen zou bedekken.

 

– Welke schoenen ga je aan doen? Zeker als je lang moet staan.

– Controleer je outfit op scheuren, vlekken, losse knopen.

– Kun je voldoende bewegen in je outfit? Denk maar aan strakke kokerrokken, te strake tops, te strak hemd.

– Temperatuur van de locatie, want je wil het niet te warm hebben of te koud.

– Keuze van stof, sommige stoffen ga je snel in zweten, en kringen onder je oksels met het geven van presentatie zal je geen zelfzekerheid geven.

– Draag geen drukke prints maar effen kleuren, kleur mag zeker!

– Draag een statement juweel, zoals een mooie ketting, opvallende schoenen, opgelet, hou rekening met je personal style en brand en je publiek.

 

Wil je graag meer van dit soort tips? Als het je doel is om er altijd op je best uit te zien, abonneer je dan op mijn nieuwsbrief! U ontvangt wekelijks een nieuwsbrief met geweldige tips en advies over hoe u kunt schitteren en de beste kunt zijn in wat u doet.

Met stijlvolle groeten,

Personal business styliste,

Kristel Merckx

Stylingbykristel